Dieta ketogeniczna to bardzo popularna metoda doceniana wśród sportowców i osób pragnących szybko i skutecznie schudnąć. Na tej diecie nie będziesz głodować, gdyż jej naczelna zasada brzmi – jedz tłuszcz, by spalać tłuszcz!
Na czym polega dieta ketogeniczna?
Dieta keto, inaczej dieta ketogenna, w swoich założeniu opiera się głównie na obniżeniu ilości spożywanych węglowodanów, przy jednocześnie większym spożyciu zdrowych tłuszczów.
Spalanie tłuszczu następuje w wyniku ograniczenia węglowodanów np. cukru, warzyw skrobiowych, pieczywa, ryżu i makaronu. W przebiegu diety ketogennej dostarczamy organizmowi zielone warzywa takie jak:
- papryka
- awokado
- brokuły
- pomidor
- szpinak
Czym jest ketoza?
W trakcie diety ketogennej należy dostarczać organizmowi tłuszczy pochodzących z białka i tłuszczu. W momencie, gdy zasoby cukru zaczynają się kurczyć, wątroba człowieka zaczyna zamieniać tłuszcz na ketony, które służą organizmowi, jako paliwo energetyczne.
Stan ten nazywany jest stanem ketozy. W trakcie rozpoczynania diety keto, spożycie węglowodanów nie powinno wynosić więcej niż 50 gramów dziennie. Wskazane jest, aby tłuszcze stanowiły w menu od 70 do 80% całodobowego zapotrzebowania oraz białko 15-25%.
Dlaczego warto ograniczać węglowodany?
Wyrafinowane węglowodany cechuje wysoki indeks glikemiczny, są one szybko trawione, a to często prowadzi do gwałtownego podwyższenia cukru we krwi. Węglowodany ograniczają również zawartość błonnika, który odpowiada za poczucie sytości. Taki długotrwały stan może prowadzić do wielu poważnych chorób, w tym także do otyłości i cukrzycy. Dlatego tak ważne jest ograniczenie węglowodanów i cukrów.
Jak przebiega ketoza w praktyce?
Wprowadzenie organizmu w stan ketozy trwa z reguły od 2 do 5 dni. Kiedy organizm dochodzi do punktu w którym, zaczyna mu brakować glukozy (węglowodanów), wtedy następuje proces jego przestrojenia, a naszym podstawowym paliwem stają się ciała ketonowe.
Jakie są korzyści z diety ketogenicznej?
Keto dieta, sprawia, że mamy mniejszy apetyt i nie napadają nas ataki głodu, co jest niezwykle istotne w walce o szczuplejszą sylwetkę, a także zapobiega tzw. efektowi jojo. Dieta ta reguluje ciśnienie krwi oraz sprowadza poziom cholesterolu i insuliny do odpowiedniej normy. Po upływie kilku tygodni od stosowania diety może nastąpić stan euforyczny. Stan ten powoduje wydajniejszą pracę mózgu, podnosi kondycję i niweluje uczucie zmęczenia, spowodowane przez przyjmowanie zbyt dużych ilości cukru.
Co można jeść na diecie ketogennej?
Co zapewne będzie bardzo istotne dla wielu osób to fakt, że dieta keto nie wyklucza mięsa, które można przygotować na parze, ewentualnie dusić na wysokojakościowej w składniki odżywcze oliwie z oliwek. Dozwolone są również inne źródła tłuszczy, takie jak np. orzechy, olej kokosowy, masło orzechowe, ryby oraz owoce morza. Można spożywać tłusty nabiał oraz zielone warzywa.
Jedynym niemiłym akcentem diety jest ograniczenie niektórych produktów np. słodyczy do minimum. Ograniczenia żywieniowe dotyczą również produktów zbożowych, takich jak pieczywo, bułeczki, makarony, kasze.
W tym artykule znajdziesz kompleksowy przewodnik, dzięki któremu dowiesz się co jeść żeby schudnąć na diecie ketogenicznej.
Jakie są przeciwwskazania do stosowania diety ketogenicznej?
Jak wszystko, co dobre dla jednych, dla innych może być szkodliwe. Tak też może być w przypadku diet, dlatego przed rozpoczęciem każdej diety, wskazanym jest skonsultować ją ze swoim dietetykiem. Dieta niskowęglowodanowa z dużą zawartością tłuszczu jest bardzo skuteczna, jednak niekorzystna dla osób borykających się z chorymi nerkami i zaburzeniami wątroby.